vad är ett escape room?

Escape rooms har länge hyllats som en fantastiskt rolig aktivitet för team building, dejtkväll och numera slagit sig in i skolvärlden. Men vad är ett escape room egentligen? Vad kan jag som nybörjare förvänta mig på ett sådant och hur gör man för att vinna? Det är bara några av frågorna som vi kommer att besvara i denna guide – Häng med!

Vad kan man förvänta sig på ett Escape Room?

Om du aldrig har varit i ett escape room tidigare kanske du undrar vad du kan förvänta dig. Först och främst, oroa dig inte – det är inte så läskigt som det låter! Ett escape room är i princip ett levande pusselspel där du och ditt team är inlåsta i ett rum i 60 minuter och måste lösa en rad utmaningar för att kunna fly.

Så, vilken typ av utmaningar kan du förvänta dig? Generellt sett kommer utmaningarna att testa ert lagarbete, din logik och dina problemlösningsförmågor. Ni kanske måste hitta ledtrådar som är gömda i rummet, knäcka koder eller lösa pussel. Allt handlar om att använda din hjärna och att arbeta tillsammans som ett lag.

Naturligtvis är varje escape room annorlunda, så det är omöjligt att säga exakt vad du kommer att ställas inför. Men en sak är säker – du och ditt team kommer garanterat att ha massa skoj och ett samtalsämne för resten av kvällen.

Vad gör man på ett Escape room?

Spelarna måste samarbeta för att hitta ledtrådar, lösa pussel och slutligen hitta nyckeln för att fly från rummet. Man möts utav gåtor, ledtrådar, frågor och massa annat skoj som man har nytta utav för att ta sig ut ur rummet eller rummen. I grupp ska man alltså lösa samtliga mysterier, där både nerver, samarbetsförmåga och tålamod sätts på prov.

Hur fungerar Escape rooms?

Escape rooms är rum med tema som har ofta detaljerade berättelser som spelarna måste följa för att lösa pusslen och fly. Dessa temarum kan vara baserade på allt från populärkultur till historia och allt däremellan. Spelarna har vanligtvis 60 minuter på sig att fly, men vissa rum kan ha andra tidsgränser. Oavsett tidsgränsen är utrymningsrummen alltid tidsbestämda.

 1. Du och ditt lag kommer in i ett rum utav ett visst tema
 2. Ni letar efter ledtrådar som leder till frågor eller gåtor
 3. När ena gåtan är löst så möts ni av nästa
 4. Spelet fortsätter till tiden gått ut eller ni flytt från rummet

escape rooms för hela familjen

Olika teman

Det är något spännande med att bli inlåst i ett rum och behöva använda sin intelligens, samarbetsförmåga och uppfinningsrikedom för att fly. Det är ett test av både dina mentala och fysiska färdigheter, och det är ett utmärkt sätt att knyta band med vänner eller familj. Men det som gör ett rymningsrum riktigt utmanande är dess tema. Några av de mest populära temana är:

– Spökhus: Du och ditt team är inlåsta i ett kusligt hus som är fullt av spöken och utomvärldsliga varelser. Kan ni lösa pusslen och hitta nyckeln till frihet innan andarna hinner ifatt er?

– Fängelsexercis: Du sitter bakom galler, men det betyder inte att du kommer att stanna där. Du måste använda din uppfinningsrikedom för att hitta en väg ut ur din cell och göra din flykt. Var bara försiktig så att du inte utlöser några larm, annars får du hela fängelset efter dig!

– Museikupp: Du är en internationell tjuv och den här gången är ditt mål en ovärderlig artefakt som finns på ett prestigefyllt museum. Kan du knäcka säkerhetssystemet, undkomma vakterna och göra dig av med bytet innan tiden går ut?

Detta är bara några av de möjliga temana för ett rymningsrum. Med så många möjligheter finns det säkert ett escape room som är perfekt för dig. Så samla ihop ditt team, ta på dig din tankekåpa och se om du kan fly!

Vilka passar ett Escape rooms för?

Vem är ett rymningsrum lämpligt för? Alla! Även om escape rooms ofta ses som en rolig aktivitet för grupper av vänner kan de faktiskt vara något för människor i alla åldrar och med alla bakgrunder.

Oavsett om du letar efter en familjevänlig aktivitet, en unik dejtkväll eller en teambuildingövning för dina medarbetare är ett escape room det perfekta valet. Escape rooms ger inte bara timmar av skoj och spänning, utan främjar också lagarbete och problemlösningsförmåga.

Hur vinner jag i ett Escape room?

Du vinner ett escape room när du och dit lag lyckas ta sig ut innan tidsfristen gått ut. Men det finns ingen garanterad väg till framgång i ett rymningsrum. Däremot finns det några saker du kan göra för att öka dina chanser att vinna.

För det första ska du ta en ordentlig titt i rummet och försöka få en uppfattning om alla möjliga ledtrådar och lösningar. Börja sedan att arbeta med de pussel som verkar lättast att lösa. När du gör framsteg kommer du troligen att upptäcka att några av de svårare pusslen blir lättare att lösa.

Och slutligen, var inte rädd för att be om hjälp från dina medflyktingar. Att arbeta tillsammans är ofta nyckeln till framgång i dessa utmanande rum.

 • Ta dig en rejäl titt runt omkring för att kunna snappa upp de första ledtrådarna
 • Börja med de gåtor/pussel som är enklast att lösa
 • Våga fråga dina medspelare om hjälp!

Vart finns Escape rooms?

Om du letar efter ett escape room i Sverige behöver du inte leta länge. Med över ett dussin alternativ att välja mellan kan du garanterat hitta den perfekta utmaningen för dig och dina vänner i bl.a.

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Borlänge
 • Eskilstuna
 • Uppsala
 • Västerås
 • Växjö
 • Lund

Om du känner dig modig kan du försöka dig på ett av rummen med spökhus-tema. Om du vill ha något mer lättsamt finns det också rum som är centrerade kring populärkultur, svensk historia och till och med science fiction.

Oavsett vilka intressen du har hittar du säkert ett escape room i Sverige som passar dig perfekt.

Kan man spela escape rooms online?

Ja! I dagsläget finns det dock enbart digitala escape rooms på engelska. Därför finns Escaply. Vi bygger just nu en Escape room platform form gör det möjligt för alla att skapa ett escape room och utmana varandra. Främst gör vi detta för att göra lärandet roligare i skolan, men vår plattform kommer att vara öppen för alla som vill skapa och spela digitala escape rooms.